Lakeuden Omaishoitajat ry

Omaishoitajuus koskettaa lähes jokaista meistä jossain vaiheessa elämää. Muutos arkeen voi tulla äkillisesti tai hiljaa hiipien läheisen sairastumisen, vammautumisen tai vaikkapa erityislapsen syntymän myötä.

Lakeuden Omaishoitajat ry on olemassa omaishoitoperheitä varten. Yhdistys toimii kuuden kunnan alueella Etelä-Pohjanmaalla (Ilmajoki, Isokyrö, Kurikka, Lapua, Kauhava ja Seinäjoki) ja on yksi valtakunnallisen Omaishoitajaliitto ry:n paikallisyhdistyksistä. Yhdistys on kaikenikäisten omaishoitoperheiden tukijärjestö. Yhdistys järjestää monipuolista toimintaa omaishoitajille ja edistää omaishoitajien hyvinvointia vaikuttamis- ja kehittämistoiminnan avulla.

Osallistumalla yhdistyksen toimintaan tarjoutuu vapaaehtoistyön mahdollisuuksia sekä mukavaa yhdessäoloa. Meiltä saat tietoa myös valtakunnallisen liiton järjestämistä omaishoitajalomista sekä Kelan järjestämästä kuntoutuksesta omaishoitajille. Voit myös tiedustella kauttamme paikallisia koulutettuja omaishoidon kokemuspuhujia.

 

Paikallinen kehittämistyö

 

Vuonna 2000 perustettu yhdistys pyrkii edistämään omaishoitoperheiden asemaa alueella vaikuttamis- ja kehittämistoiminnan avulla. Jäseniä on noin 260. Vapaaehtoistyöhön perustuvan perusyhdistystoiminnan lisäksi, yhdistys on hallinnoinut useita Raha-automaattiyhdistyksen (nykyään STEA) rahoittamia omaishoidon kehittämisprojekteja. Projektien kautta yhdistyksen on ollut mahdollista tarjota alueella asuville omaishoitoperheille mm. ohjausta ja neuvontaa, koulutusta, vertaisryhmiä, sijaishoitoa, avokuntoutusta sekä virkistystä. Kehittämistoiminnassa tärkeää on yhteistyö alueen eri toimijoiden kanssa.

Yhdessä tehden II – Ennakoiva työ omaishoitajan tukena -projektissa (2012-2016) kehitettiin omaishoitajien saamaa ohjausta ja tukea erityisesti alueen terveydenhuollossa. Tavoitteena oli yhdessä kehittää ja levittää alueella ennakoivaa työtä, jonka avulla omaishoitajien tuen tarpeet tulevat ajoissa huomioiduksi.

Ennakoivan työn teemalla lähestyttiin hankkeen aikana sekä yhdistyksen toiminta-alueen terveyskeskuksia että Seinäjoen keskussairaalaa. Toivomme, että hankeyhteistyön myötä alueen terveydenhuollossa ammattihenkilöt huomioivat entistä paremmin omaishoitajien tuen tarpeita ja jaksamista ohjaustilanteissa sekä auttavat omaista tunnistamaan alkavan tai jo alkaneen omaishoitotilanteen.

Lue lisää paikallisesta kehittämistyöstä

Kampanjakirje päättäjille ja terveydenhuoltoon

 

OmaisOiva-toiminta

 

Lakeuden Omaishoitajat ry sai rahoituksen STEA:lta pysyvälle OmaisOiva-toiminnalle ja toiminta käynnistyi keväällä 2017. OmaisOiva on Omaishoitajaliiton sekä sen paikallisyhdistysten yhteinen, omaishoitajien voimavaroja monin eri tavoin tukeva toimintamuoto. Omaisoiva tuo osallistumisen mahdollisuuksia lähelle omaishoitoperheitä.

OmaisOivassa alueemme omaishoitajille tarjotaan monipuolisesti tietoa, tukea ja valmennusta omaishoidon polulle. Toimintamuotoja ovat Kioskit, Kahvilat, Ryhmät ja Ovet-valmenus.

Lue lisää

 

Valtakunnallinen liitto paikallisyhdistysten ja omaishoitajien tukena

 

Omaishoitajaliitto ry on valtakunnallinen omaishoitajien ja heidän hoidettaviensa tuki- ja vaikuttamisjärjestö. Liittoon kuuluu 70 paikallisyhdistystä, joissa on yhteensä noin kaksitoistatuhatta henkilöjäsentä. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa eläviä henkilöitä. Liitto tarjoaa ohjausta ja neuvontaa sekä koulutusta omaishoidon kysymyksissä sekä järjestää tuettuja lomia yhteistyössä lomajärjestöjen kanssa. Lomat tuovat hengähdystauon hoitamiseen, vertaistukea, tietoa oikeuksista, vinkkejä arkeen ja aikaa itselle. Lomalle omaishoitaja voi osallistua joko yksin tai hoidettavan kanssa.

Lue lisää

 

 

 

Kiinnostuitko?

Liity jäseneksi

Liity jäseneksi ja hyödynnä jäsenedut. Henkilöjäsenmaksu on 25€ vuodessa.

Liity nyt

Liity kannattajajäseneksi

Yritys / yhteisö liittymällä kannattajajäseneksi tuet alueen omaishoitajia. Jäsenyys alkaen 50 €/vuosi.

Liity nyt

Ota yhteyttä

Askarruttaako mieltäsi jokin asia? Ota rohkeasti yhteyttä!

Yhteydenottolomake